Het liefst leg ik alles in eenvoudige woorden uit. Toen ik de bovenstaande vraag kreeg, realiseerde ik me dat we niet altijd ontkomen aan vakjargon. Maar het is wel belangrijk dat we elkaar goed begrijpen.
Wat bedoelen we met een geïsoleerd profiel?
De doorsnede van een geïsoleerd profiel bestaat uit: staal – kunststof – staal. Staal geleidt van nature heel goed. Als een profiel niet geïsoleerd is bestaat hij uit massief staal. De kou vindt dan via het staal eenvoudig een weg naar binnen. Stalen buitendeuren en kozijnen maken we om deze reden van geïsoleerde profielen. De isolatie in het staalprofiel zorgt ervoor dat de kou niet verder gaat. Bij jou binnen is het dan behaaglijk warm, ook als het buiten vriest. Een andere manier om een geïsoleerd staalprofiel te maken is met een brugconstructie, dus: staal – brugconstructie - staal. Door deze speciale constructie kan de kou niet doorslaan. Innovatie zorgt doorlopend voor meer verschillende en kwalitatief betere staalprofielen.
Koudebrug versus koudebrugonderbreking
Binnen de context van stalen buitendeuren en geïsoleerde profielen hoor je ook vaak de woorden ‘koudebrug’ en ‘koudebrugonderbreking’. Een koudebrug is een verbinding in een constructie die kou naar binnen geleidt. De koudebrugonderbreking is de isolatie in het staalprofiel zoals hierboven uitgelegd. Je begrijpt nu wel waarom de woorden ‘geïsoleerd staalprofiel’ en een ‘staalprofiel met koudebrugonderbreking’ door elkaar gebruikt worden. In een eerder blogitem werd de vraag beantwoord ‘Wat is een koudebrugonderbreking?’ Via deze link kun je dat nog eens nalezen.
Welk geïsoleerd profiel gebruiken we?
Het hele assortiment van ‘geïsoleerde stalen Jansen systemen’ en de complete serie ‘Forster systeemprofielen’ staan tot onze beschikking. Dit is een ongelofelijk breed gamma van letterlijk honderden geïsoleerde staalprofielen. Afhankelijk van wat we precies gaan maken, de exacte afmetingen en de techniek die we erin moeten verwerken, kiezen we de slankst mogelijke oplossing. Voor deze strategische keuze is een gedegen vakkennis nodig van zowel het eindproduct als alle onderdelen die erin verwerkt worden. In onze blog gaan we hier regelmatig op in. Lees bijvoorbeeld het item “Welke profielen gebruiken we?”
Smalle profielen, grote afmetingen
Het creëren van een maximale lichtinval begint bij de selectie van de geschiktste profielen voor jouw project. Wat is technisch gezien de beste en slankste oplossing? De lasverbindingen geven grote stijfheid aan de elementen. Dit maakt het mogelijk om met smalle geïsoleerde profielen relatief grote afmetingen te overbruggen. Hoe meer licht er binnenvalt, des te groter de ruimte oogt. De stalen puien hebben een enorme impact op de ruimtebeleving.
Waar gaat het mis?
Niet-geïsoleerde profielen zijn ongeschikt voor jouw woning. Met de redenatie ‘het meeste is toch dubbelglas’, schiet je jezelf in de voet. De kou slaat via het staal naar binnen en zorgt voor een enorme condensvorming aan de binnenzijde. Voor een werkplaats of bijgebouw zou dit misschien niet erg zijn, maar voor een woning is dat oncomfortabel. Achter zo’n pui ga je niet lekker een boekje lezen.
Stalen deuren voor binnen en buiten
Ben jij op zoek naar nieuw woongenot? Wil je meer daglicht in huis? Wij maken je huis mooier met stalen deuren voor binnen en buiten op maat. Laten we afspreken!
Naftali Leidelmeijer,
Exclusive Steel
Ps. In mijn volgende blog interviewen we Ceciel die een mooie stalen binnendeur op maat heeft laten maken.