Liefde voor vakmanschap als motief
Mijn vader heeft enkele bedrijven in de tank- en installatietechniek, gespecialiseerd in het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de inspectie van opslaginstallaties voor milieugevaarlijke stoffen. Door te werken bij de diverse bedrijven en mijn studie werktuigbouwkundige is de passie voor techniek en voor vakmanschap ontstaan. Vanuit de installatietechniek ben ik gewend om voor elke klant een unieke, specifieke oplossing te bieden en het mooie van dat vak was dat geen dag hetzelfde is. Dat zijn precies de waardes die ik bij Exclusive Steel hoog in het vaandel houd: maatwerk, flexibiliteit en persoonlijke aandacht.
Elke keer als ik door het staalatelier loop, krijg ik goeie zin. De werkplaats is lekker licht. Hij zou zo maar rond 1900 gebouwd kunnen zijn, ieder detail klopt. Het ontwerp is geïnspireerd op werkplaatsen uit het industriële tijdperk. Voor de bouw is gebruik gemaakt van historische bouwmaterialen zoals oude bakstenen. Voor zover mogelijk hebben we alles zelf gemaakt en geïnstalleerd; van de stalen dakspanten en orangeriedeuren tot de deurknoppen, schakelaars van verouderd messing en fittingen met een industriële uitstraling. Ik vind het belangrijk om op een fijne plek te werken. Dat geldt niet alleen voor mijzelf, maar zeker ook voor onze medewerkers. Van leuk werk, komt goed werk!
In elke fase proef je aandacht en ambacht.
De fabricage van staalwerk is een prachtig ambachtelijk proces. Het maakt inmiddels een groot deel van onze werkzaamheden uit. Naast grote projecten, onder andere voor de horeca, doen we veel voor particulieren. Ik heb echt iets met wonen en vormgeving, dus elke keer weer vind ik het geweldig leuk om bij mensen thuis te komen en iets moois voor ze te creëren. Zoals een wand van stalen profielen met glas waarin deuren zijn geplaatst. Zo kun je op een esthetische manier een grote woonkamer verdelen in twee ruimtes zonder het doorzicht te beperken.
Ter plekke kijk ik wat mogelijk is en in overleg met de bewoners maak ik een ontwerp dat past bij het huis. Dat is een kwestie van verhoudingen. Wil je dat de ruimte breder lijkt? Of juist hoger? Is het een doorzonwoning of een villa? Is het interieur klassiek, modern of landelijk? Wat vinden de bewoners zelf mooi? Het zijn allemaal aspecten die meespelen bij het uiteindelijke ontwerp.
Heb ik in beeld wat het moet worden, dan maakt een kunstenaar pentekeningen als artist-impressions. In elke fase proef je aandacht en ambacht. Nadat alles is ingemeten, tot in detail is uitgedacht en doorgesproken met onze vakmensen, gaan zijn in de werkplaats aan de slag. Slijpen, lassen, boren, verouderen, schuren en polijsten: elk item wordt op ambachtelijke wijze vervaardigd.
Zo hebben we bijvoorbeeld een smederij met een aambeeld waarop specifieke vormen in het staal geslagen kunnen worden. Het bewerken van staal heeft zo’n karakteristieke ambachtelijke geur, bijna mystiek. Zoals gezegd, ik loop graag in de werkplaats en realiseer me dat de lucht van staal daaraan bijdraagt.
We produceren niets vooruit; alles wat we hier doen, is maatwerk. De mensen die hier werken, hebben net als ik een passie voor hun vak. Ik zeg altijd dat het werk zelf belangrijker is dan de opdracht. Met andere woorden: ik sta achter alles wat we maken. Want ik wil dat het eindproduct altijd fraai is, dat het klopt en dat het de ruimte mooier maakt.
We betrekken onze klanten graag bij hun project door hen een kijkje te laten nemen in de werkplaats. Als zij zien dat hun ramen of deuren met liefde en aandacht worden gemaakt, geeft dat extra veel voldoening.
Waar ik mijn inspiratie vandaan haal?
In mijn hoofd wemelt het altijd van de ideeën. Ik hecht veel waarde aan de mening van het team. Regelmatig brainstorm ik met betrokken werknemers die suggesties of praktijkoplossingen aandragen. We bezoeken ook samen belangrijke beurzen en toonaangevende bedrijven. Als je weet waar je op moet letten, kun je veel leren van zulke bezoeken.
Ik heb ook veel emotie met het boeiende verhaal van De Vries & Robbé en Co., de Nederlandse pionier in de wereld van stalen ramen en deuren. Dit bedrijf was tot de jaren zeventig van de vorige eeuw één van de grootste werkgevers van Gorinchem en omgeving. Ze hebben stalen bruggen, viaducten, elektriciteitsmasten en bouwconstructies gemaakt.
Ik heb eens een indrukwekkende foto gezien van de koepelvormige kap voor de gevangenis in Haarlem. De diameter van de kap was 53 meter en het gewicht aan staal bedroeg 200 ton. Dit was het grootste werk uit de beginperiode, ca.1900. Vanaf 1910 maakte De Vries Robbé & Co. stalen ramen en deuren voor fabrieken. Toen beseften ze al het grote voordeel van de slank stalen profielen: ze laten het daglicht onbelemmerd binnenvallen. Dat is precies waarom we nu nog steeds naar slank staal grijpen: optimale daglichtintreding.
Ik heb goed contact met John Stoop van stichting erfgoedbescherming De Vries & Robbé en Co. Ik heb van hem verschillende boeken gekregen over de glorietijd van dit prachtige bedrijf. Er zijn nog heel wat Monumentale gebouwen met staalconstructies die onze bescherming verdienen. Dit Nederlands erfgoed mag wel een herbestemming krijgen maar niet verdwijnen.
Oliviers favoriete adressen:
- Restaurant De Stroper – Visrestaurant Dordrecht. Een prachtige locatie aan een van de grachten van Dordrecht. Wijnbrug 1, 3311 EV Dordrecht.
- Botanic Sanctuary Antwerp – Leopoldstraat 26, 2000 Antwerpen België. Vooral de constructie van staal met glas in 1238 Restaurant en de bijzondere olijfgroene kleur van het staal is mooi.