Studio HERCULES is een architectenbureau dat zich richt op hedendaagse, strakke architectuur. Bouwkundig architect Maarten Hercules werkt vanuit eenvoudige geometrische vormen die in combinatie met basismaterialen een complexe en luxe sfeer uitdrukken. We vragen hem naar slank stalen deuren in zijn ontwerpen.
De compositie van het ontwerp is leidend
Maarten kiest niet blindelings voor staal. Hij legt uit: “Ik ga secuur om met materiaalgebruik en weeg behoefte en functionaliteit af in mijn materiaalkeuzes. De omgeving moet zich voor staal lenen, de opdrachtgever moet het mooi vinden en als het klopt in de compositie van het ontwerp pas ik het toe. Maar soms past het ook gewoon niet, dan zoeken we een andere oplossing. Staal is niet zomaar een materiaal, maar heeft een diepgewortelde uitstraling die iedereen herkent. Krachtig, industrieel, koud en hard, niet vervormbaar. Kortom, het is een heel stoer materiaal.”
Context begrijpen
Maarten ziet van elk project zijn unieke identiteit: “Ik vind staal passen bij een omgeving die een tijdloosheid uitstraalt. Zo geeft het een prachtig contrast in een monument met oude houten draagbalken en sierlijk metselwerk. Het wordt er een beetje monumentaal door en straalt een zekere tijdloosheid uit, iets wat je waardeert en wilt bewaren. Zo pas je staal toe door de context te begrijpen. Daar krijgt het zijn krachtige uitstraling.”
Voor- en nadelen
Staal is niet de goedkoopste optie. Stalen puien worden op maat gelast, gepolijst, gecoat. Daar is veel energie en vakmanschap voor nodig en dat kun je niet makkelijk automatiseren met een machine, zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurt bij goedkopere kozijnen van kunststof of aluminium. Maar juist die losse productiestappen die moeten worden doorlopen, geven Maarten de ruimte om het maximaal te laten passen in zijn ontwerp. Maarten: “Alle kenmerken worden ontworpen. Met Studio Hercules zoek ik voor mijn klanten materiaaltoepassingen die kloppen in de gebruiksbehoefte, in onderhoud en in schoonheid. Voor stalen puien wordt een langere levensduur geschreven dan voor hout, kunststof of aluminium. En dat maakt het een waardevol product wat minder snel gesloopt wordt. Dat betekent dus een grotere investering bij aanvang, maar ontwerpvrijheid en een langblijvende schoonheid als resultaat.”
Waarom Exclusive Steel?
Momenteel is Maarten met heel bijzondere ontwerpen bezig. Zijn opdrachtgever kon geen referentiebeelden vinden maar wist wel wat hij wilde. Maarten vertelt: “Ik kon trouwens ook geen referentiebeelden vinden. Dus dan maken wij die zelf. Als architect werk ik graag beeldend met 3D tekeningen, omdat iedereen zich daar gemakkelijk mee kan inbeelden hoe het resultaat eruit gaat zien. Die beeldtaal gebruiken we als tool om de dialoog aan te gaan met opdrachtgever en uitvoerende partijen. In dit geval kwam daar een heel bijzondere geïsoleerde pui uit, waarvan niet alle staalleveranciers die kunnen maken. Op de bouw heb ik ter plekke met Exclusive Steel de laatste details van mijn pui-ontwerp geschetst. Daarmee is het volledig besproken en weet ik zeker dat het maakbaar is.” Dit project gaat bijzondere foto’s opleveren die andere architecten zullen inspireren.
Waardering
Een compliment van de opdrachtgever is een groot gebaar. Maarten over voldoening: “Na een lang ontwerpproces waarin vele mogelijkheden nauwkeurig zijn onderzocht is het een traktatie om het ontwerp gerealiseerd te zien worden. Maar pas zodra de opdrachtgever uit zichzelf zegt tevreden te zijn, heb ik het gevoel dat wij ons werk goed hebben gedaan. Gelukkig heb ik tot nu toe bij alle klanten zo'n positieve opsteker gekregen. Soms zelfs maanden na oplevering, dan is het ontwerp ‘tried and tested’! Erg leuk, daar doen we het uiteindelijk voor.”
Van droom naar werkelijkheid
Maarten maakt ontwerpkeuzes op basis van materiaalkennis en technische mogelijkheden. Met die in het achterhoofd, neemt hij zijn opdrachtgevers mee in het narratief dat uiteindelijk leidt tot het opgeleverde resultaat. Maarten legt uit: “Ik geloof in het resultaat, en mijn opdrachtgever vertrouwt er ook wel op dat alles goed wordt uitgedacht, maar toch moet je het ontwerp in het echt zien en ervaren. En dat kan pas als het gebouwd is. Dus als architect begeleid je als het ware het inbeeldingsvermogen van iemand met een droom. Je helpt met het concreet maken.”
Wat is jouw droom?
Laten we afspreken! Je kunt via de site eenvoudig online een afspraak maken.